Magyar nemzeti szakácskönyv
Szerző | Czifray István |
Oldalszám: | 264 |
Kötés típusa: | keménytáblás |
ISBN/vonalkód: | 9786155669149 |
Átlagos értékelés: | (11) |
A XIX. századi magyar gasztronómia meghatározó műve | |
|
|
Elérhetőség: | Raktáron |
Leírás
A XIX. század receptjei
Czifray szakácskönyve majd 200 éves kora ellenére a legkevésbé sem csupán kultúrtörténeti érdekesség, hanem olyan hasznos alapmű a ma háziasszonyának, amelyből gasztronómiai szempontból hihetetlenül gazdag és eddig ismeretlen világ rajzolódik ki. A Magyar nemzeti szakácskönyv a XIX. századi magyar gasztronómia meghatározó műve: sokszor és nagy példányszámban adták ki. Az eredeti receptek szövegét a könnyebb használhatóság érdekében a mai helyesíráshoz igazítottuk.
Czifray könyvét az egyik legjobb szakácskönyvnek választották
A Magyar nemzeti szakácskönyv a Toplista Gasztronómia magazinban a legjobb szakácskönyvek kategóriában a 2. helyet kapta.
„- Magyar Konyha: De mitől magyar ez a konyha?
- Molnár B. Tamás: Attól, hogy mi csináljuk. A konyha olyan, mint egy élőlény, egy organizmus. Állandóan változik. Ha kezünkbe vesszük a közel kétszáz éves Czifray-féle szakácskönyvet, vagy a (nemrég megjelent) Németh Zsuzsána-félét, akkor azt látjuk, hogy történelmi léptékkel mérve igen rövid idővel igen nagyot változott a magyar konyha.‟ (Magyar Konyha magazin)
A szerző és könyve tiszteletére rendezi meg a Magyar Gasztronómiai Egyesület szakácsok számára a Czifray-versenykurzust.
Lapozzon bele a könyvbe! (Néhány oldal letöltése pdf-ben)
Előszó
VII. Cikkely: Gyümölcsételek
Vélemények
Nem véletlenül rendeltem Simai Kristóf, Czifray István, Németh Zsuzsána, Zilahy Ágnes által írt, és – az előszó aláírása szerint, „Egy székely asszony” által jegyzett, „Erdélyi konyha” című könyv – példányiból (összességében több mint egy tucatot).
Egy könyv mindig „időt álló” értékes ajándék – főképpen a benne leírt információk, és tudás miatt –, ezért lepem meg szeretteimet a fentiekben felsorolt kiadványaik példányaival.
Már csak a bennük lévő tudás miatt is érdemes az állagukra (külső megjelenés) nagyobb gondot fordítani, mert az általam megrendelt gasztronómiai (szakács-) könyvek, a megjelenésük óta igen csak megsínylették a tárolásuk körülményeit (sarkok megtörése, a lapok éleinek porosodásából adódó megsárgulások, stb.).
Kár értük!
Egyébként „GRATULÁLOK!”, csupa nagybetűvel.
Budapest, 2019. december 19.
Tisztelettel:
Galkó István
Mint gyakorló háziasszony köszönöm a kiadónak,hogy kezembe foghatom ezt a könyvet.Gratulálok!