Krúdy Gyula: Egy pohár borovicska és következményei
Kilencven évvel ezelőtt, 1926. augusztus 1-én jelent meg Krúdy Gyula „Egy pohár borovicska és következményei” című írása a Nyugatban. Ez a történet is elolvasható Krúdy-sorozatunk Gasztrohangulatok című kötetében, a népszerű író 32 további gasztronómiai témájú írása társaságában. |
|
A kép forrása: http://www.delcampe.net/ |
„– A leves forró, mint minden étel, ami a konyhámból kikerül. Ezért felhasználhatod az időt, hogy egy pohárka gyomorerősítőt végy magadhoz a pohárszékből. De ne a szilvóriumból, mert az csak korán reggel hasznos, hanem abból a gyomorerősítő borovicskából, amelyet Gábriel főz Szepesbélán. (...) Gábriel bélai borovicskagyáros valóban fenyőillatot tudott préselni a pálinkájába. Kalkuttai felhajtotta a gyomorerősítőt, és egyszerre a poprádfelkai állomás jutott eszébe, ahol fiatal korában mindig havasigyopár-bokrétát vásárolt, amelyet a kalapjához tűzött. Valami diákos kedv suhant végig ugyanekkor az erein, mintha valami régen berozsdásodott lánc mozdult volna meg lelke kerekes kútján, amely lánc eleinte nehézkesen, később mind fürgébben forgott, mintha fiatal leánykar hajtotta volna… |
(Krúdy Gyula: Egy pohár borovicska és következményei, 1926. A teljes történet megtalálható a Gasztrohangulatok című válogatáskötetben, Alinea Kiadó, 2012, 141-153. o.) |