Erdélyi konyha
Alcím | Kolozsvári szakácskönyv |
Oldalszám: | 224 |
Kötés típusa: | füles kartonált |
ISBN/vonalkód: | 9786155669200 |
Átlagos értékelés: | (53) |
Könyv a sokoldalú erdélyi konyháról |
|
|
|
Elérhetőség: | Jelenleg nem rendelhető |
Leírás
Szakácskönyv a századforduló idejéből
Az Erdélyi konyha – Kolozsvári szakácskönyv igazi gasztrotörténeti érdekesség, egyben ma is jól használható szakácskönyv. Az eredetileg a századforduló után megjelent kötet egy változatos, gazdag konyhakultúrájú világba vezeti a gasztronómia iránt érdeklődőket és a főzni szerető közönséget. A magyar konyhán belül csekély a regionális eltérés, az egyetlen kivétel Erdély, amelynek konyhája – az ott lakó különböző nemzetiségeknek is köszönhetően – mindig is kitűnt sokszínűségével.
Kürtős kalács, töltött káposzta és társaik
Sok elfeledett étel mellett a könyvben megtaláljuk többek között a kürtős kalács receptjét (mely mostanra sok országban divatossá vált, de receptjét először Erdélyben jegyezték le), külön fejezetet kap a puliszkafőzés, a töltött káposzta szerepét pedig jól mutatja, hogy ennek a leghosszabb és egyben a legalaposabb a receptleírása. A könyv alaposan tárgyalja a kenyérsütést. Süssön kenyeret úgy, ahogy száz éve Erdélyben készítették!
Receptek ükanyáink nyelvén
A könyv egyik érdekessége a régies nyelvezete. A szerkesztés során megtartottuk az eredeti nyelvezetet, csak a helyesírást igazítottuk a maihoz a könnyebb használhatóság érdekében. A régies vagy tájnyelvi szavak megértését pedig egy szótár segíti. Az Erdélyi konyha – Kolozsvári szakácskönyv az Alinea Kiadó régi szakácskönyveket bemutató sorozatában jelenik meg, követve a Czifray István Magyar Nemzeti Szakácskönyvét, Németh Zsuzsána Magyar szakácskönyvét és Simai Kristóf Körmöcbányán lejegyzett XVIII. század végi kéziratos szakácskönyvének első nyomtatott kiadását, és Zilahy Ágnes Valódi magyar szakácskönyvét.
Lapozzon bele a könyvbe! (A könyv néhány oldalának letöltése pdf-ben.)
Vélemények
Nem véletlenül rendeltem Simai Kristóf, Czifray István, Németh Zsuzsána, Zilahy Ágnes által írt, és – az előszó aláírása szerint, „Egy székely asszony” által jegyzett, „Erdélyi konyha” című könyv – példányiból (összességében több mint egy tucatot).
Egy könyv mindig „időt álló” értékes ajándék – főképpen a benne leírt információk, és tudás miatt –, ezért lepem meg szeretteimet a fentiekben felsorolt kiadványaik példányaival.
Már csak a bennük lévő tudás miatt is érdemes az állagukra (külső megjelenés) nagyobb gondot fordítani, mert az általam megrendelt gasztronómiai (szakács-) könyvek, a megjelenésük óta igen csak megsínylették a tárolásuk körülményeit (sarkok megtörése, a lapok éleinek porosodásából adódó megsárgulások, stb.).
Kár értük!
Egyébként „GRATULÁLOK!”, csupa nagybetűvel.
Budapest, 2019. december 19.
Tisztelettel:
Galkó István
enni érte valahová, ahol személyesen átvehető?
Tisztelt Szopkó Zsuzsanna!
Nem kerül 50 százalékkal többe a házhozszállítás, és akár már két-három könyvnél is ingyenes lehet. Minden oldalon a felső menüben található a "Vásárlási feltételek" gomb, amelyre kattintva részletes tájékoztatást kap. A házhozszállítás díja 799 forint, de a postahivatalba, postapontra vagy posta csomagautomatába való kézbesítés díja már csak 599 forint. 6000 forintos megrendelési értéktől pedig mindkettő ingyenes.
Üdvözlettel:
Alinea Kiadó
*
Tisztelt Fazekas Ferencné!
A könyvből újra van készletünk, így a "Kosárba rakom" gombra kattintva megvásárolhatja.
Üdvözlettel:
Alinea Kiadó
Például, amikor kint voltunk Libanonban, mindig csak a "városi", illetve a külvárosi, piaci "kajáldák" foglalkoztatták Őt, a németországi, meg a francia turnéinkról ne is beszéljünk, pedig azok sem voltak túl "rosszak". Utána meg a spanyol jött (nekem nem tetszett) viszont a belga (északi rész) kifejezetten jó volt számomra, valamiért az én ízlésemnek bejött, pedig eléggé más fajta.. Ja, nekem van bő 10 év múltam az angol konyhából, nekem semmi bajom nem vot vele! Állítólag ritka.
Bocsánatát kérem, hogy ilyen hosszúra "tettem" a bejegyzést. Regards: ifj. Pápai András