Jó fánkot sütni (nem csak) farsangra
|
||
Itt a farsang, a fánksütés ideje. Összegyűjtöttük, milyen fánkok szerepelnek régi magyar receptekben: eláruljuk, nemcsak édes süteményeket találtunk, hanem pástétomokat, előételnek illő falatokat is. Egy több mint 200 éves fánkreceptet meg is mutatunk Simai Kristóf Körmöcbányán lejegyzett kéziratos szakácskönyvének első nyomtatott kiadásából.
|
||
kép forrása: dallacucina.hu
|
Fánkok a régi magyar konyhábanFánkrecepteket bőségesen találunk régi szakácskönyveinkben, melyekből kiderül, hogy nemcsak a ma ismert fánkokra használták ezt a kifejezést, hanem tésztába töltött pástétomokra, sós, előételnek illő falatokra is. Németh Zsuzsánánál még a levesek közé is bekerült a fánk: a hasé fánk leves receptjét is megismerhetjük, melynek levesbetétje leginkább különleges húsgombócnak tekinthető. A fánk nevet a kedvelt kürtős kalácsra is használták, ez volt a dorongos fánk (melyről több infó a linken) . Kedvcsinálónak összegyűjtöttük, milyen sokféle fánk szerepel két régi szakácskönyvben, Simai Kristóf XVIII. század végi, és Németh Zsuzsána XIX. század közepi szakácskönyvében (a számok a recept sorszámát jelölik a könyvekben). Fánkok Simai Kristóf szakácskönyvében A Pástétomok között: 190. Béllett fánkocskák • 191. Béllett pástétomfánk 195. Spárgapástétom, vagyis fánk 215. Pontytejjel töltött fánk • 217. Osztrigafánk • 218. Osztrigafánk osztrigatekenőben • 219. Rizskásapástétom-fánk • 220. Pástétomfánk A Tortáták és egyéb sütemények között: 585. Serélesztő fánk (vándli) • 586. Serélesztő fánk. Siska fánk • 587. Ugyanaz más módon • 588. Ugyanaz más módon • 589. Ugyanaz más módon • 590. Réteges fánk • 591. Tolyó fánk • 592. Forgácsfánk • 593. Fánk • 594. Parasztfánk • 595. Jó fánkot élesztővel sütni • 596. Közönséges jó fánk • 597. Tejfeles fánk • 598. Serélesztős gölödör • 600. Dorongos fánk (botra tekert, kürtöskalács, botkalács) Fánkok Németh Zsuzsána magyar szakácskönyvébenA Húslevesek között: 25. Hasé fánk leves A Tésztás ételek között 486. Kávéfánk • 567. Dorongfánk • 568. Tolófánk • 569. Csöröllye • 571. Töltött fahéjfánk • 572. Rántott bodzavirág • 576. Farsangi fánk • 577. Vert farsangi fánk • 578. Nagy dorong fánk • 579. Piskóta fánk Az Élesztős sütemények között: 695. Straszburgi fánk A Torták és csemegék között: 838. Puncs fánkok 846. Ánizs fánk • 847. Csokoládé fánk • 848. Habbal töltött csokoládé fánk • 849. Mandula fánk • 850. Ugyanaz más módra • 874. Apáca fánkok
Simai Kristóf egyik fánkreceptje„Két icce tiszta liszthez végy 3 tojás sárgáját, egy tojásnyi nagyságú írós vajat, egy fakalán serélesztőt, annyi édes felforrott és osztán kihűlt édes tejet. A lisztet tartsd meleg helyen, hogy hideg ne legyen. A tejet ereszd fel a tojás sárgájával, egyfelé vagy egy részre habarván fel. Az írós vajat apróra csipedvén a liszt közé keverd. Csinálj kovászt ezekből, a fakalánnal egyfelé szüntelen kevervén (ha ide ’s oda már jobbra, már balra keverted, nem válik oly jóvá). Teríts le a gyúródeszkára asztalkendőket, és ha megkelt a fánknak való kovász vagy tészta, végy ki belőle egy darabot, terítsd ki (lapítsd ki), tölteléket rakj reá egyenként rakáskákra, ’s azt a tésztának más felével fedd bé, és üvegpohárral metéld úgy ki, a széle a tésztának az üvegpohár alá ne jusson, és azt rakd az asztalkendőre, és azzal ezt fedd bé, hadd keljen meg. Ha jól megkelt, kend ’s hányd a forró vajra, hogy ússzon benne, a többi tésztával is így bánj. Ha egy oldalán már megsült a fánk, fordítsd fel, hogy a más oldala is megsüljön, és kész a jó fánk.” (Simai Kristóf: Némely étkek készítési módja. Alinea Kiadó, 2011. 593. recept) |
|
Ha tetszett, nézd meg korábbi gasztronómiai témájú posztjainkat is: például hogyan kell magyar kenyeret sütni, hogyan készült régen a dorongos fánk, vagyis a kürtős kalács. |