Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. Rendben!
Termékek Menü

Gasztrohangulatok

Ár:
2.950 Ft
2.499 Ft
Kiadói kedvezmény: 15%
ISBN/vonalkód: 9786155303135
Átlagos értékelés: 5 / 5 csillag! (3)

A budai kisvendéglők hangulatát megidéző könyv igazi kikapcsolódást ígér

Elérhetőség: Raktáron

Leírás

A Gasztrohangulatok Krúdy Gyula műveiből készült válogatás. A piac illata, A mellékutcai vendéglő, az Előhang egy kispörkölthöz s még további harminc elbeszélés az ételkészítés és étkezés élvezetét, a vendéglátás művészetét tárja elénk. Krúdy gasztronómiai témájú írásai a múlt hagyományait és hangulatát idézik. Nem csupán élvezetes időutazást jelentenek: kétséget sem hagynak afelől, hogy a jót s jól enni tudománya mai gasztrokultúránk egyik megalapozója is.

„...tudják, hogy az amúgy is a legszigorúbb szertartási renddel készül minden valamirevaló háznál: spitzfartőből, szegyhúsból, marhacsontból, esetleg egy jókora velőscsontból (amelynek élvezetéről majd akkor írunk, ha egyházi és világi törvények szerint szabad lesz). A húsleves lassan forr, mert még messzire van dél, de már megérkeznek hozzá a petrezselymek, sárgarépák, kalarábék, kelkáposzták, zellerek, gombák, borsók, vereshagymák, fokhagymák, paradicsomok, piros paprikák. És a só. És már gyúrják is a májgombócot vagy hasonlót, ami majd a levesbe kerül.‟ (A böjtölés tudománya)

1914-ben még kocsmaillat volt Magyarországon. Származott a kocsmaillat a különböző borjú- és marhapörköltöktől, amelyek paprikától pirosan, hagymától szagosan, frissen csapolt, aranyhajú, csipkefodros ser társaságában várták gábelfrüstökre az utazókat, a legkisebb vendégfogadóban is.‟ (Fogadó a régi világhoz)

*

A budai kisvendéglők hangulatát lehelő könyv igazi kikapcsolódást ígér. De vigyázzunk: fejezeteit kóstolgatva fennáll a veszély, hogy olthatatlan vágy fog el minket, hogy tyúkhúslevest, malacpörköltet vagy sonkát együnk vagy csak egyszerűen nekiálljunk főzni valami jófélét.‟ (Mirelle konyhája, www.mirelle.hu)

Lapozzon bele a könyvbe!

A piac illata
A böjtölés tudománya
Régi magyar író ebédje
Újházi levese
Szépvadászné tabáni kocsmái
Tartalom

Vélemények

4.67
3 értékelés
5
(2)
4
(1)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Írja meg véleményét!
| 5 / 5 csillag!
2021. 07. 03.
Szuper válogatás
| 5 / 5 csillag!
2020. 07. 22.
| 4 / 5 csillag!
2018. 04. 21.