Cseresznyekompót, ahogy még nem kóstoltad
Németh Zsuzsána 1858-as szakácskönyvéből ajánljuk
![]() |
|
Cseresznyekompót: „A cseresznyét szárárul leszedik, egy lábasban párolják addig, míg meglágyulnak, azután egy fél meszely savanyú tejfölt, cukrot és fahéjt adnak hozzá, azután két lat reszelt csokoládét tesznek bele. Most zsemlyeszeleteket pirítanak írósvajban, ezeket tálba rakják, és a cseresznyét reátálalják.” (Németh Zsuzsána: Magyar szakácskönyv. Alinea Kiadó, 2010. 674. recept) |
A „cseresznye hidegen” egyik érdekes elkészítési módja a több mint 150 éves recept szerint: „Cseresznyét magostul apróra törnek és citromhéjjal megfőzik, azután áttörik; most magtul váltott cseresznyét adnak még hozzá s megfőzik. Ezután a levesestálba töltik, fehér bort öntenek reá; cukorral, fahéjjal meghintik s hűlni hagyják.” (Németh Zsuzsána: Magyar szakácskönyv. Alinea Kiadó, 2010. 937. recept) Itt a cseresznyeszezon, próbáljatok ki minél többet a régi cseresznyés receptek közül! |
Ha tetszett, nézd meg korábbi gasztronómiai témájú bejegyzéseinket is: hogyan kell magyar kenyeret sütni, majd azt, hogy hogyan készült régen a dorongos fánk, vagyis a kürtős kalács, milyen ételeket készítettek szőlővel és borral, milyen a magyaros almabukta vagy a szilvagombóc, hogyan készítették el a libát. Karácsony előtt írtunk a fahéjról, az érzékek fűszeréről régi és mai receptekkel, megmutattuk, milyen volt a töltött káposzta, ahogy több mint kétszáz éve készítették, közzétettük a mézeskalács és más csemegék receptjét, újév napjára pedig egy lencsereceptet régi szakácskönyveinkből. Farsang idején leírtuk, hogyan kell jó fánkot sütni a régiek szerint, válogattunk régi húsvéti receptekből (bárány, töltött tojás, jó kalács), bemutattuk a spenót (spináta, zöld paré) és a spárga néhány meglepő fűszerezésű elkészítési módját Simai Kristóf piarista szerzetes, tanár, drámaíró XVIII. század végén Körmöcbányán lejegyzett szakácskönyvéből és Németh Zsuzsána XIX. századi szakácskönyvéből válogatva. Régi és új szakácskönyveinkbe webáruházunkban bele is lapozhatsz, és kedvezményesen megrendelheted őket. |