Alinea könyvesblog
Érdekességek, további információk könyveinkről, szerzőinkről. Fedezze fel könyveinket!
A Magyar Közgazdaságtudományi Egyesület (MKE) december 19-20-én tartja a XVIII. éves konferenciáját. Az eseményen adják át a Kézdi Gábor Kiváló Fiatal Kutató-díjat. A fiatalon elhunyt kutatóról elnevezett díjat olyan fiatal magyar kutató kaphatja meg, aki egy témában írt több kiemelkedő fontosságú tanulmányával elősegítette a szakpolitikai lehetőségek jobb megértését és alkalmazását a világban. A díjat idén Lindner Attila, a University College London közgazdaságtan professzora kapta, aki egyetemi tanulmányait a Budapesti Corvinus Egyetemen és a Rajk Szakkollégiumban végezte. Fő kutatási területe a minimálbér-politika és a társadalombiztosítási rendszerek hatásainak vizsgálata. Ebből az alkalomból az Békés Gábor és Kézdi Gábor Adatelemzés című könyve kiemelt 20 százalékos kedvezménnyel vásárolható az Alinea Kiadó webáruházában. Ráadásul ajándékba adjuk hozzá Charles Dickens Pickwick történetek című könyvét (erről kapta nevét az ismert teamárka). Az akció december 24-ig él, és a MKE2024 kuponkóddal vehető igénybe. |
![]() |
A nyár többek kötött a fagylalt időszaka. Ma már megszokott édesség, amit már a fagyasztók feltalálása előtt is készítették. Simai Kristóf a XVIII. század végén Körmöcbányán lejegyzett kéziratos szakácskönyvében 12-féle, többségében gyümölcsből készült fagylalt receptje szerepel. Ekkor még váltakozva használták az „aludt” és a „fagylalt” kifejezéseket ezekre a hideg édességekre. Megmutatjuk a sárgabarack fagylalt 220 éves receptjét, melynek mintájára őszibarackból és körtéből is elkészíthető a hűsítő csemege. Tovább>>> |
![]() |
Békés Gábor - Kézdi Gábor szerzőpáros A könyvről részletesebben itt olvashat. |
|
Itt a farsang, a fánksütés ideje. Régi magyar receptekben nemcsak édes süteményeket találhatunk fánk néven, hanem pástétomokat, előételnek illő falatokat is. Bemutatunk egy több mint 200 éves magyar fánkreceptet Simai Kristóf Körmöcbányán lejegyzett szakácskönyvéből. Tovább>>> |
|
Karácsonyi süteményrecepteket válogattunk: mézeskalács, kürtőskalács, gesztenyetorta és marcipán régi magyar receptek szerint. Tovább>>> |
|
Borleves és töltött káposzta, ahogy több mint két évszázada készítették, s egy igazi érdekesség, egyben remek fogás, ha valaki nem szeretne sem a halról, sem a savanyú káposztáról lemondani: savanyú káposzta hallal. Simai Kristóf 1795 és 1799 között Körmöcbányán lejegyzett kéziratos szakácskönyvének első nyomtatott kiadásából válogattunk néhány receptet a karácsonyi asztalra. Tovább>>> |
|
„Potyka fekete lévben”, „Savanyú káposzta hallal” -- a halételek bőséges választékával találkozhatunk régi szakácskönyveinkben. Simai Kristóf XVIII. századi és Németh Zsuzsána XIX. század közepén írt szakácskönyvéből mutatunk be néhány receptet. Tovább>>> |
|
Hogyan készítették a töltött káposztát, a spékelt harcsát vagy a „mézesbábot" a XIX. század elején? Czifray István klasszikus szakácskönyvéből válogattunk néhány receptet, melyeket a karácsonyi asztalra is elkészíthetünk. Tovább>>> |
|
Jólesne egy citromfagylalt? Vagy inkább egy pohár bor? Mostantól nem kell választani: megmutatjuk Simai Kristóf 1795-ös fagylaltreceptjeit, melyek borral készültek. Tovább>>> |
A webáruházak nagy része lehetőséget biztosít az általa árusított termékek értékelésére. Ez segítheti a vásárlást mérlegelő (reménybeli) vásárlókat. Azért, hogy mindez korrekten történjen, egy jogszabálymódosítás (2008. évi XLVII törvény 7.§ 8.) előírja, hogy az értékelés részleteiről tájékoztatni kell a fogyasztót. Ennek megfelelően az Alinea Kiadó is módosította a szerződési feltételeket: A webáruházban lehetőség van az egyes termékeket véleményezni. Mivel a kínálatunk nagy része a legtöbb könyvkereskedőnél is kapható, ezért a véleményezésnek nem előfeltétele, hogy a véleményező nálunk vásárolja meg a termékeket, megteheti ezt bármely más kereskedőnél (akár hagyományos könyvesboltban, akár más webáruházban), de megalapozott lehet a véleménye ajándékba kapott, kölcsön kapott vagy könyvtárból kikölcsönzött könyvekről is. Nyilvánvalóan nem tudjuk garantálni, hogy csak olyan személy mondjon véleményt, aki elolvasta az egész könyvet. |