így készítette el a kecsegét Simai Kristóf 200 éve
|
||
A kép forrása: https://hobbiszakacs.blog.hu/2016/05/04/alexander_es_a_kecsege |
||
Kecsegét készítettek a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny európai döntőjének résztvevői. A kecsege, melyet 2015-ben az év halának választottak, a régi magyar konyhában nem volt ismeretlen. Bemutatunk egy több mint 200 éves receptet Simai Kristóf XVIII. század végén lejegyzett szakácskönyvéből. |
||
„Kecsege savanyú lévvel” recept„Ha a kecsegét felbontottad, kerekdedre daraboltad, és hideg vízben kiáztattad, tedd fel sóval, vízzel, halkal főzd meg. Ha megfőtt, szűrd le a levét, tedd tálba szép rendel, tölts reá levet, melyet ekképpen készíthesz: egy lábosba végy írós vajat, bort, kevés borecetet, egy darabka nádmézet, kevés borsot, zsemlyedarát, ’s mindezeket főzd be jól, utoljára egy-két tojás sárgájával ereszd fel, ’s melegen töltsd a halra,’s úgy add fel.” (Simai Kristóf: Némely étkek készítési módja. Alinea Kiadó, 2011. 424. recept) További régi halas ételek receptjei olvashatók ebben a korábbi bejegyzésünkben. |