Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. Rendben!
Termékek Menü

Gyümölcsfagylaltok, ahogyan több mint 200 éve készítették

Alinea Gasztro

Tucatnyi, többségében gyümölcsből készült fagylalt receptje szerepel Simai Kristóf a XVIII. század végén Körmöcbányán lejegyzett, kéziratos szakácskönyvében. Ekkor még váltakozva használták az aludt” és a fagylalt” kifejezéseket ezekre a hideg édességekre, melyek többségében borral készültek. Bő fél évszázaddal később, Németh Zsuzsána 1858-as Magyar szakácskönyvében 14-féle fagylalt készítési módját tette közzé. Megmutatjuk a sárgabarack-fagylalt 220 éves receptjét, melynek mintájára őszibarackból és körtéből is elkészíthető a hűsítő csemege.

 

barackfagylalt, régi fagylalt recept, gyümölcsfagylalt
A kép illusztráció, forrása: http://www.cuisineaz.com

Sárgabarack-fagylalt Simai Kristóf kétszáz éves receptje szerint

Másfél font sárgabarackot egy meszely fejér jóféle borral egy lábosba tégy izzó tűzre, ’s engedj neki csak egy forrást. Osztán szedd ki a barackot a borból, hámozd meg, a héját rakd vissza a borba, magát pedig a barackot hasítsd kétfelé, a magvát nyisd fel (a kés hegyét a mag tövibe szúrván, a nyelének külső végét két újaid közé vévén, hirtelen ereszd el, hogy a kés a maggal a földre esvén azt kétfelé vágja) és a kemény héját is tedd a borba, a magvának a székit hámozd meg.

Végy osztán egy darab nádmézet, melyet a fagylalthoz készítettél, egy lábosba tölts reá a főtt borbúl, ’s hagyd, főjön még a nádméz a tajtékját el nem hányta. Osztán rakd az olvasztott boros nádmézbe a barackot meghántott magvával együtt, adj hozzá egy darabka fahéjat, és egy citromnak a héját darabonként, hadd főjön mind gyengére, szedd ki osztán a barackot ’s a magvait egy szitára, hadd szivárogjon le. Töltsd osztán ezen főtt mézbe a többi bort is, facsarj hozzá hat citromlevet, adj hozzá három egész szekfűt, egy-két vagy három evőkalán áztatott ’s megszűrt vizahólyagot, ’s öt tojás fejérével együtt ereszd fel, habard öszve, tedd izzó tűzre ’s főzd be. Szűrd által szitán, egy tálba rakd a főtt barackot szép renddel, és mindegyik fél baracknak fél barackmagot szúrj a közepébe, ’s töltsd reá a befőtt ’s megszűrt mézes bort, tedd hideg helyre vagy jégre, hadd aludjon meg, ’s kész az aludt barack.

Őszibarackból szint azon módon készül, mint a kajszibarackból a fagylalt. Almából, körtvélyből ’s más egyéb gyümölcsből is ugyanazon módon. A szöllőnek annyi bort végy, mint a szöllő leve, melyet szitán vagy ruhán által kifacsartál. 

(Simai Kristóf: Némely étkek készítési módja. Alinea Kiadó, 2011. 518. és 519. recept) 

A fagylaltkészítés korabeli, 150-200 éves fortélyairól is olvashattok ebben a korábbi posztunkban, melyben a fehérborral készült citromfagylalt és a vörösborral készült meggyfagylalt Simai Kristóf és Németh Zsuzsána szakácskönyveiben szereplő receptjeit is közzétettük. Egy kis segítség: a nádméz cukrot jelent, ha pedig épp nincs vizahólyagunk, használhatunk helyette zselatint!

Próbáljatok ki minél több régi receptet! 

Béfőtt és egyéb fagylalt étkek Simai Kristóf XVIII. század végi szakácskönyvében


502. Befőtt málna vagy szeder • 503. Ribizlit vagy meggyet becsinálni, csömögére • 504. Befőtt alma saláta • 505. Körtvélysaláta • 506. Ugyanaz más módon • 507. Birsalmapép • 508. Almapép • 509. Ugyanaz más módon • 510. Mondolapép • 511. Köszmétepép • 512. Meggypép • 513. Aludt meggy • 514. Ugyanaz más módon • 515. Aludt földieper • 516. Aludt citrom • 517. Aludt narancs • 518. Fagylalt kajszibarack • 519. Aludt őszibarack • 520. Fagylalt csukoládé • 521. Fagylalt tej • 522. Ugyanaz más módon • 523. Rizskásatej fagylalva • 524. Mandola megfagylalva

 
Magyar szakácskönyv

Fagylaltok Németh Zsuzsána 1858-as Magyar szakácskönyvében

896. Ananász fagylalt • 897. Írósvajas fagylalt • 898. Csokoládé fagylalt • 899. Eper fagylalt • 900. Fagylaltak befőtt gyümölcsléből • 901. Málna fagylalt • 902. Kávé fagylalt • 903. Citrom fagylalt • 904. Birsalma fagylalt • 905. Narancs fagylalt • 906. Puncs fagylalt • 907. Tutti frutti fagylalt • 908. Vanília fagylalt • 909. Fejér fagylalt

Tartalomhoz tartozó címkék: blog gasztro