Boros fagylalt a régmúlt időkből
Jólesne egy citromfagylalt? Vagy inkább egy pohár bor? Mostantól nem kell választani: megmutatjuk Simai Kristóf 1795-ös fagylaltreceptjeit, melyek borral készültek.
|
||
![]() |
||
A kép forrása: https://guidecucina.pianetadonna.it/ | ||
Érdemes megismerni és kipróbálni, inspirációként használni a régi szakácskönyveinkben szereplő fagylaltrecepteket. Ezeknek már a nyelvezetük is üdítően érdekes, gyakran egyből nem is érthető, hiszen ma már ki tudja kapásból, hogy mire jó a vizahólyag vagy mi is az a nádméz (eláruljuk: cukor). Már az édesség elnevezése is érdekes. A XVIII. század végén Simai Kristóf Körmöcbányán lejegyzett receptjeiben még váltakozva használta az „aludt”, a „fagylalt”, a „fagylalva” és a „megfagylalva” kifejezéseket (például „aludt meggy”, „fagylalt kajszibarack”, „fagylalt csukoládé”, „mandola megfagylalva”). Ezeknek a recepteknek az érdekessége, hogy a fehér húsú gyümölcsöknél (barack, citrom) „jóféle fejér bort”, a piros húsúaknál (meggy, földieper) „veres bort” is használtak a készítéshez. Bő fél évszázaddal később, Németh Zsuzsána 1858-as Magyar szakácskönyvében 14-féle fagylalt receptje szerepel. A gyümölcsös fagylaltokat általában gyümölcslével, de például a birsalmafagylaltot malaga borral, a puncsfagylaltot pedig rummal készítették. Három hűsítő receptet idézünk, melyek ötletet adhatnak a házi fagylaltkészítéshez: Simaitól egy fehérboros (citrom) és egy vörösboros (meggy) fagylalt elkészítési módját, Németh Zsuzsánától egy alkoholmentes citrom fagylalt receptjét. |
|
Aludt citrom (citrom fagylalt) fehérborral Ha nem lenne otthon vizahólyagunk, akkor használjunk helyette zselatint! :-) Aludt meggy (meggy fagylalt) vörösborral:„Végy másfél font meggyet, a magvát szedd ki, tedd tiszta mozsárba, ’s törd meg, tedd egy mázas edénybe, tölts reá egy meszely veres bort, és egy darab fahéjat adj hozzá. Född be jól, hagyd, álljon egy éjszaka, másnap szűrd által tiszta ruhán, ’s facsarj reá hat citromnak a levét, adj hozzá három egész szekfűt, egy darab nádmézet, hogy édes legyen, egy-két kalán rózsavízben áztatott vizahólyagot, ’s osztán üss reá öt tojás fejérét. Habard öszve jól, ’s tedd egyenlő izzó tűzre, ’s addig főzd, még meg nem törik, vagyis sűrűdik, osztán tiszta ruhán ismét szűrd által, ’s töltsd fagylaló porcelántálba, tedd pincébe vagy jégre, hadd fagyjon meg, ha jól meg nem aluszik, jele, hogy kevés benne a vizahólyag.” (Simai Kristóf: Némely étkek készítési módja. Alinea Kiadó, 2011. 513. recept) Citrom fagylalt 1858-ból„Öt citromot egy negyed font cukron ledörzsölnek, ezt a sárga cukrot csészébe teszik, tizenkét citromnak levét hozzányomják, fél font cukrot másfél meszely vízzel addig kavarnak, míg nehéz csöppöket nem vet, azután a cukrot kihűtik, a levet hozzávegyítik s a szelencébe teszik.” (Németh Zsuzsána: Magyar szakácskönyv. 903. recept)
|
|
![]() |
|
A kép forrása: www.pinomessina.it |
|
Ha kedvet kaptál, további, ötletadó fagylaltrecepteket találsz Simai Kristóf és Németh Zsuzsána szakácskönyvében: „Béfőtt és egyéb fagylalt étkek” Simai Kristóf XVIII. század végi szakácskönyvében:
„Fagylaltak” Németh Zsuzsána Magyar szakácskönyvében: |